Komendy

W żeglarstwie tak jak w innych dziedzinach życia porozumiewamy się za pomocą komend prawidłowo wydawane mogą ułatwić pływanie oraz życie.

Jako przykład pokażmy relację partnerską Kaziu-Mariolka:

KOMENDA
   M : Kaziu przygotuj śmieci do wyrzucenia do kubła w podskokach – Dobra precyzyjnie wydana komenda właściwie nie pozostawia pola do interpretacji.

Taka komenda zawiera informację:
KTO   – Kaziu
CO     – przygotuj śmieci do wyrzucenia
GDZIE– do kubła
JAK –   w podskokach

Kaziu który przecież podstawowe szkolenie żeglarskie ma już za sobą odpowiada:

ODPOWIEDŹ
K: Jest przygotuj śmieci do wyrzucenia do kubła w podskokach.

Mariolka słysząc taką odpowiedź może być pewna że Kaziu zrozumiał przekaz i polecenie zostanie wykonane(chyba że Kaziu ma właśnie pływanie na zimowisku barek 🙂
Będąc gotowym do wykonania zadania a zarazem chcąc uniknać niepotrzebnych i trudnych pytań(Kaziu nie chce być posądzony o opieszałość)
Powinien zameldować:

MELDUNEK
K: Śmieci gotowe do wyrzucenia do kubła w podskokach.

Dobra odpowiedź właściwie nie pozostawia punktu do zaczepienia i Kaziu może radośnie przystąpić do wykonania zadania.

Wróćmy do żagli, komendy:

– CUMY:

1.  Komenda  :  Przygotuj cumę(szpring) dziobową/rufową do oddania
Odpowiedź:  Jest przygotować cumę(szpring) dziobową/rufową do oddania
Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa do oddania klar – meldunek taki oznacza że jest

2.  Komenda :   Przygotuj cumę(szpring) dziobową/rufową nabiegowo
Odpowiedź:  Jest przygotować cumę(szpring) dziobową/rufową nabiegowo
Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa nabiegowo klar

3.  Komenda :   Cumę(szpring) dziobową/rufową  luzuj/wybieraj/oddaj/obłóż
Odpowiedź:  Jest cumę(szpring) dziobową/rufową  luzuj/wybieraj/oddaj/obłóż
Meldunek:    Cuma(szpring) dziobowa/rufowa nabiegowo klar
Komenda:    Klar na cumach(szpringach)
Odpowiedź: Jest klar na cumach(szpringach)

4. Komenda  :  Przygotuj cumę dziobową/rufową do podania na keję(do obłożenia na boję)
Odpowiedź:  Jest przygotować cumę dziobową/rufową do poddania na keję(do obłożenia na boję)
Komenda :   Cumę dziobową/rufową  na keję/boję
Odpowiedź: Jest cumę dziobową/rufową  na keję/boję

5.  Komenda   : Wybierz luz na cumach(szpringach)
Odpowiedź :Jest wybierz luz na cumach(szpringach)

-ODBIJACZE:

1.   Komenda    :Odbijacze na lewą/prawą burtę
Meldunek   : Odbijacze na lewej/prawej burcie

2.  Komenda    :Chroń odbijaczem lewą/prawą burtę
Odpowiedź :Jest chroń odbijaczem lewą/prawą burtę

3.  Komenda    :Odbijacze na pokład
Meldunek    :Odbijacze na pokładzie

– DESANT:

1.   Komenda   : Desant na pokład(na keję)
Odpowiedź: Jest desant na pokład na keję
Komenda   : Dziób(rufa) prawo/lewo na wodę
Odpowiedź : Jest dziób rufa prawo/lewo na wodę
Komenda   : Chroń dziób/rufę/burtę
Odpowiedź : Jest chroń dziób rufę burtę

– PAGAJE:

1.   Komenda   : Przygotować pagaje
Odpowiedź : Jest przygotować pagaje
2.  Komenda    : Pagaje chwyć
Komenda    : Pagaje lewy/prawy naprzód/wstecz
komenda    : Pagaje prawy/lewy naprzód lewy/prawy wstecz – gdy chcemy dokonać obrotu jachtu
Komenda    : Pagaje hamuj – oznacza pióra w wodę
Komenda    : Pagaje basta

– ŻAGLE:

a) stawianie

1.  Komenda  :  Przygotuj grota/foka do stawienia.
Odpowiedź:  Jest przygotować grota/foka do stawienia
Meldunek  :  Grot/fok do stawienia klar – taki meldunek oznacza że żagiel jest gotowy do postawienia(fał i buchta są zdjęte z knagi)

2.  Komenda :   Grota/foka staw
Odpowiedź:  Jest grota foka staw
Meldunek  :  Grot/fok po stawieniu klar
Komenda  :   Klar na fałach
Odpowiedź:  Jest klar na fałach

b) praca żaglami(wybieranie,luzowanie,żagle na wiatr – hamowanie żaglami)

1.  Komenda  : Prawy/lewy foka szot wybieraj/luzuj
Odpowiedź: Jest prawy/lewy foka szot wybieraj/luzuj

2. Komenda  :Prawy/lewy foka szot wybierz/luz
Odpowiedź:Jest prawy/lewyfoka szot wybierz/luz różnice pmoiędzy wybieraj/wybierz luzuj/luz

Różnice:
– wybieraj => wybieraj do pracy, szotmen wybiera żagiel w sposób najbardziej optymalny
– wybierz => szotmen wybiera żagiel na blachę tak że aż szoty trzeszczą a czasem nawet i stawy 🙂
– luzuj     => szotmen luzuje żagiel do pracy, luzuje żagiel w sposób najbardziej optymalny
– luz        => szotmen puszcza szot fok jest wyluzowany szotmen jest wyluzowany, kapitan zaczyna się spinać

3. Komenda   : Fok/Grot prawo/lewo na wiatr – wystawiamy żagle na wiatr po przeciwnych stronach, jacht zaczyna hamować
Odpowiedź : Jest fok/grot prawo lewo na wiatr
Komenda    : Fok/grot luz
Odpowiedź : Jest fok grot luz

c) zrzucanie:

1.  Komenda  :  Przygotuj foka/grot do zrzucenia
Odpowiedź:  Jest przygotować foka/grota do zrzucenia
Meldunek  :  Fok/grot do zrzucenia klar – taki meldunek oznacza że żagiel jest gotowy do zrzucenia(fał i buchta są zdjęte z knagi)

2.  Komenda :  Fok/Grot staprecz
Odpowiedź:  Jest fok/grot precz
Meldunek  :  Fok/grot po zrzucenia klar
Komenda  :  Klar na fałach
Odpowiedź:  Jest klar na fałach

– ZWROT PRZEZ SZTAG:

Komenda  : Do zwrotu przez sztag
Odpowiedź: Jest do zwrotu przez sztag – cała załoga jednym głosem odpowiada na polecenie powodując popłoch wśród dzikich kaczek na zimowisku barek 🙂
Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luz
Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luz
Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj

– ZWROT PRZEZ RUFĘ:

Komenda  : Do zwrotu przez rufę
Odpowiedź: Jest do zwrotu przez rufę – .jak wyżej
Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot wybieraj
Komenda  : Prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luzuj
Odpowiedź: Jest prawy/lewy(w zależności od halsu) foka szot luzuj

Uwaga bardzo ważne jest tutaj zachowanie sekwencji wybieraj – luzuj, jeśli fok najpierw zostanie wyluzowany może owinąć się dookoła sztagu i podrzeć.